Lepénykenyér harisszával, humusszal, avokádókrémmel, és serrano sonkachipssel
Vegán étel is lehet finom, de ha egy kics sonkachips készül hozzá, akkor a húsevőknek is tetszeni fog!
HOZZÁVALÓK 2-4 fő részére
Lepénykenyér
- 270 g liszt
- 157,5 g víz
- 22,5 g olivaolaj
- 1 tk só
- 1/2 tk gamram masala
Hámozott paradicsom
- 5-6 paradicsom
- Forrásban lévő víz
Sonkachips
- 6-8 szelet, egy csomag serrano sonka, vagy LIDL Schwarzwald sonka
- Ey teás kanál barna cukor
- Pár csepp olivaolaj
Humusz
- 2 evőkanál tahini paszta
- 2 doboz LIDL konzerv csicseriborsó
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt feketebors
- 1 teáskanál római kömény
- 1/2 citrom leve
- 1/2 cikk pirított fokhagyma
- 1 teásjanál finomra vágott kakukkfű
- 1 evőkanál csicseriborsó konzerv lé
Tahini paszta
- 20 dkg pirított szezámmag
- 2 dl olivaolaj
- 1/2 teáskanál só
Avokádókrém
- 2 db érett avokádó
- 1 gerezd fokhagyma
- 2-3 db paradicsom hámozva, apró kockára vágva
- 1 fej vörös vagy lilahagyma finomra vágva
- 1/2 citrom leve
- Egy kevés finomra vágott chilipaprika
- Só
- Őrölt feketebors
- 1 csokor friss koriander
Házi harissza
- 4-6 darab kápia vagy kaliforniai paprika
- 3-4 darab hámozott paradicsom
- keves apróra vágott chilipaprika
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1/2 evőkanál pirított fokhagyma
- 1 fél teás kanál rómaikömény
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
ELKÉSZÍTÉS
Lepénykenyér
Dagasztó gépbe rakjuk a lisztet a vizet, és az oliva olajat. Összegyúrjuk, és hozzáadjuk a sót és a garam masalát. Ez utóbbi kiváltható más arab vagy valami más keleti fűszerrel ízlés szerint. Ezzel is összegyúrjuk, és félre tesszük pihenni a tésztát. (folytatás lejjebb) Közben haladunk a mártogatósokkal!
Hámozott paradicsom
A paradicsomok tetejét keresztben bevágjuk, és gyors forralóból lobogó vízzel leforrázzuk, és 5-6 percig állni hagyjuk letakarva. Ez után leöntjük róla a vizet, és lehúzzuk a héjját. Van aki a magokat is kiszedi. Én általában nem szoktam, de most a krémes állag miatt megtettem.
Tahini paszta
Megpirítjuk a szezámmagot. Egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az olajat, és krémesre turmixoljuk. Ezt használjuk humusz, babaganus padlizsánkrém készítéséhez is.
Humusz
A két doboz konzerv csicseriborsót egy késes robotgépbe tesszük. Adunk hozzá két evőkanál tahini pasztát. Hozzáadjuk a fűszereket, és összeturmixoljuk. megkóstoljuk, és ha kell, akkor utófűszerezzük. Tálkába rakjuk, és félre tesszük tálalásig.
Avokádókrém
Az avokádót félbe vágjuk, magját kiszedjük, és egy keverőtálban villával összetörjük. Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a finomra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a finomra vágott koriandert, a citromlevet, és a fűszereket. Ha nincs koriander, az sem katasztrófa. El lehet hagyni, vagy a látvány kedvéért petrezselyemmel pótolhatjuk. Én nem szoktam turmixolni. Szeretjük, ha kicsit darabos marad. Tálkába rakjuk, és félre tesszük tálalásig.
Házi harissza
A paprikát beolajozzuk. Ez lehet napraforgóolaj is, nem kell, hogy olivaolaj legyen. 250 °C grill fokozatra állítjuk a sütőt, és 6-7 percenként megforgatva 20-25 perc alatt meggrillezzük. Nem baj, sőt az a jó, ha majdnem fekete lesz a héjja. Sütés után egy edénybe tesszük, és folpackkal lezárva, hagyjuk kihülni. Ha kihült kibontjuk, eltávolítjuk a paprika héjját, a magházat a magokkal. A paprikát, és a levét egy késes robotgépbe (én LIDL Silvercrest gépet használok, ami hasonlít a Thermomixre, csak sokkal olcsóbb). Hozzáadom a hámozott paradicsomot, a fűszereket, a chilit, a fokhagymát, és a vörösbor ecetet, és összedolgozom. Ha elég pürés, akkor még utóízesítem, és mehet egy edénykébe a humusz és az avokádókrém mellé a hűtőbe.
Előveszem a lepénykenyér tésztámat, és 50-60 grammos darabokra vágom, majd lisztezett deszkán vagy szilikon lapon 2-3 mm vastagra nyújtom őket. Az a lényeg, hogy minimális lisztet használjunk a nyújtáshoz. Előveszek egy palacsintasütőt, vagy szeletsütőt. Teszek bele egy csepp olajat, és kisütöm a lepénykenyereket. Kb. 10 darab lesz ebből a mennyiségből. Akkor jó az egyik oldala, amikor kezd felhólyagosodni, megfordítjuk, s a másik oldalt is készre süljük.
Sonkachips
Szeletelt serrano sonkát szeletekre szedek, és egy tepsibe vagy serpenyőbe rakom a szeleteket. Megszórom a szeleteket egy teáskanál barnacukorral, és meglocsolom néhány csepp olivaolajjal. Sütőben 200 °C légkeverésen 8-10 perc alatt elkészül. Ha tűzhelyen készül, akkor indukciós főzőlap 7 fokozaton 4-4 perc alatt készül el oldalanként.