Lepénykenyér harisszával, humusszal, avokádókrémmel, és serrano sonkachipssel

Vegán étel is lehet finom, de ha egy kics sonkachips készül hozzá, akkor a húsevőknek is tetszeni fog!

    HOZZÁVALÓK 2-4 fő részére


Lepénykenyér

  • 270 g liszt
  • 157,5 g víz
  • 22,5 g olivaolaj
  • 1 tk só
  • 1/2 tk gamram masala

Hámozott paradicsom 

  • 5-6 paradicsom
  • Forrásban lévő víz

Sonkachips

  • 6-8 szelet, egy csomag serrano sonka, vagy LIDL Schwarzwald sonka
  • Ey teás kanál barna cukor
  • Pár csepp olivaolaj

Humusz

  • 2 evőkanál tahini paszta
  • 2 doboz LIDL konzerv csicseriborsó
  • 1 teáskanál só
  • 1/2 teáskanál őrölt feketebors
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1/2 citrom leve 
  • 1/2 cikk pirított fokhagyma
  • 1 teásjanál finomra vágott kakukkfű
  • 1 evőkanál csicseriborsó konzerv lé

Tahini paszta

  • 20 dkg pirított szezámmag
  • 2 dl olivaolaj
  • 1/2 teáskanál só 

Avokádókrém

  •  2 db érett avokádó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db paradicsom hámozva,  apró kockára vágva
  • 1 fej vörös vagy lilahagyma finomra vágva
  • 1/2 citrom leve
  • Egy kevés finomra vágott chilipaprika
  • Őrölt feketebors
  • 1 csokor friss koriander

Házi harissza

  • 4-6 darab kápia vagy kaliforniai paprika
  • 3-4 darab hámozott paradicsom
  • keves apróra vágott chilipaprika
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 1/2 evőkanál pirított fokhagyma
  • 1 fél teás kanál rómaikömény
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál füstölt paprika

ELKÉSZÍTÉS

Lepénykenyér

Dagasztó gépbe rakjuk a lisztet a vizet, és az oliva olajat. Összegyúrjuk, és hozzáadjuk a sót és a garam masalát. Ez utóbbi kiváltható más arab vagy valami más keleti fűszerrel ízlés szerint. Ezzel is összegyúrjuk, és félre tesszük pihenni a tésztát. (folytatás lejjebb) Közben haladunk a mártogatósokkal!

Hámozott paradicsom

A paradicsomok tetejét keresztben bevágjuk, és gyors forralóból lobogó vízzel leforrázzuk, és 5-6 percig állni hagyjuk letakarva. Ez után leöntjük róla a vizet, és lehúzzuk a héjját. Van aki a magokat is kiszedi. Én általában nem szoktam, de most a krémes állag miatt megtettem.

Tahini paszta

Megpirítjuk a szezámmagot.  Egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az olajat, és krémesre turmixoljuk. Ezt használjuk humusz, babaganus padlizsánkrém készítéséhez is.

Humusz

A két doboz konzerv csicseriborsót egy késes robotgépbe tesszük. Adunk hozzá két evőkanál tahini pasztát. Hozzáadjuk a fűszereket, és összeturmixoljuk. megkóstoljuk, és ha kell, akkor utófűszerezzük. Tálkába rakjuk, és félre tesszük tálalásig.

Avokádókrém

Az avokádót félbe vágjuk, magját kiszedjük, és egy keverőtálban villával összetörjük.  Hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a finomra vágott vöröshagymát, a reszelt fokhagymát, a finomra vágott koriandert, a citromlevet, és a fűszereket. Ha nincs koriander, az sem katasztrófa. El lehet hagyni, vagy a látvány kedvéért petrezselyemmel pótolhatjuk. Én nem szoktam turmixolni. Szeretjük, ha kicsit darabos marad. Tálkába rakjuk, és félre tesszük tálalásig.

Házi harissza

A paprikát beolajozzuk. Ez lehet napraforgóolaj is, nem kell, hogy olivaolaj legyen. 250 °C grill fokozatra állítjuk a sütőt, és 6-7 percenként megforgatva  20-25 perc alatt meggrillezzük. Nem baj, sőt az a jó, ha majdnem fekete lesz a héjja. Sütés után egy edénybe tesszük, és folpackkal lezárva, hagyjuk kihülni. Ha kihült kibontjuk, eltávolítjuk a paprika héjját, a magházat a magokkal. A paprikát, és a levét egy késes robotgépbe (én LIDL Silvercrest gépet használok, ami hasonlít a Thermomixre, csak sokkal olcsóbb). Hozzáadom a hámozott paradicsomot, a fűszereket, a chilit, a fokhagymát, és a vörösbor ecetet, és összedolgozom. Ha elég pürés, akkor még utóízesítem, és mehet egy edénykébe a humusz és az avokádókrém mellé a hűtőbe.

Előveszem a lepénykenyér tésztámat, és 50-60 grammos darabokra vágom, majd lisztezett deszkán vagy szilikon lapon 2-3 mm vastagra nyújtom őket. Az a lényeg, hogy minimális lisztet használjunk a nyújtáshoz. Előveszek egy palacsintasütőt, vagy szeletsütőt. Teszek bele egy csepp olajat, és kisütöm a lepénykenyereket. Kb. 10 darab lesz ebből a mennyiségből. Akkor jó az egyik oldala, amikor kezd felhólyagosodni, megfordítjuk, s a másik oldalt is készre süljük.

Sonkachips

Szeletelt serrano sonkát szeletekre szedek, és egy tepsibe vagy serpenyőbe rakom a szeleteket. Megszórom a szeleteket egy teáskanál barnacukorral, és meglocsolom néhány csepp olivaolajjal. Sütőben 200 °C légkeverésen 8-10 perc alatt elkészül. Ha tűzhelyen készül, akkor indukciós főzőlap 7 fokozaton 4-4 perc alatt készül el oldalanként.



© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el