Vega ramenleves

Hús nélkül is ki lehet próbálni! (a kép kivételesen nem saját, mert elfelejtettünk fotózni)

HOZZÁVALÓK

  • 1 ujjnyi gyömbér reszelve
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve

  • 1 chili paprika apróra vágva
  • 50 dkg sitake gomba, lehet szárított is (ha nincs, helyettesíthető csiperke gombával) apró kockára vágva
  • 1 sárgarépa juliennre vágva
  • 1 petrezselyemgyökér juliennre vágva
  • ½ zellergumó juliennre vágva
  • 2 zellerszár apró kockára vágva
  • 1,5 liter zöldség alaplé
  • 7,5 dkg ramen tészta kifőzve
  • 1 újhagyma apró karikára vágva
  • 3 szál koriander
  • 1 teáskanál fekete szezámmag pirítva
  • 2 db tojás
  • 30 dkg füstölt tofu
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál halszósz
  • 1 evőkanál mirin
  • 1 evőkanál miso paszta
  • pár csepp rizsecet és szezámolaj a tálaláshoz
  • 1 üveg mungó babcsira
  • 1 üveg konzerv bambuszrügy
  • őrölt bors, só

ELKÉSZÍTÉS

 2 evőkanál szezámolajon 2-3 perc alatt lepirítjuk a reszelt gyömbért a fokhagymával, és a chili paprika felével. Hozzáadjuk a kockára vágott gombát és 4-5 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a julienre vágott zöldségeket, a kockára vágott zellerszárat, és 4-5 percig pároljuk. Közben ízesítjük 3 evőkanál szójaszósszal, halszósszal, mirin szósszal, és a miso pasztával. 5 perc múlva öntsük fel a zöldség alaplével, 30-40 perc alatt lassan főzve készre pároljuk. Hozzáadjuk a mungóbabcsirát, a bambuszrügyet és 10 perc alatt alacsony hőfokon készre főzzük. A tojást forrásban lévő sós vízben 6,5 perc alatt megfőzzük, majd azonnal hideg vízbe szedjük, lehűtjük. Ha kihűlt, megpucoljuk, tálalásig félretesszük. A füstölt tofut 1*1 cm kockára vágjuk, egy kanál szezámolajon 12-15 perc alatt ropogósra pirítjuk. Ha megpirult, levesszük a tűzhelyről, meglocsoljuk egy evőkanál szójaszósszal, összeforgatjuk, tálalásig félretesszük. A ramen tojás nélküli tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük és 3 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A szezámmagot egy serpenyőben lepirítjuk.

Tálalás:

A tészta felét egy tálkába tesszük. Rátesszük a tofu felét. Szedünk rá a zöldséges levesből. A tojást félbe vágjuk, a levesbe tesszük. Az újhagyma felét felkarikázva a tetejére szórjuk. Megszórjuk az apróra vágott chili paprikával, a pirított szezámmaggal, meglocsoljuk pár csepp szezámolajjal, és pár csepp rizsecettel. A koriander leveleket letépkedjük és a leves tetejére szórjuk. Amennyiben a tojást elhagyjuk, akkor már vegán leves lesz. 

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el