Vega ramenleves
Hús nélkül is ki lehet próbálni! (a kép kivételesen nem saját, mert elfelejtettünk fotózni)
HOZZÁVALÓK
- 1 ujjnyi gyömbér reszelve
3 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 chili paprika apróra vágva
- 50 dkg sitake gomba, lehet szárított is (ha nincs, helyettesíthető csiperke gombával) apró kockára vágva
- 1 sárgarépa juliennre vágva
- 1 petrezselyemgyökér juliennre vágva
- ½ zellergumó juliennre vágva
- 2 zellerszár apró kockára vágva
- 1,5 liter zöldség alaplé
- 7,5 dkg ramen tészta kifőzve
- 1 újhagyma apró karikára vágva
- 3 szál koriander
- 1 teáskanál fekete szezámmag pirítva
- 2 db tojás
- 30 dkg füstölt tofu
- 3 evőkanál szezámolaj
- 4 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál halszósz
- 1 evőkanál mirin
- 1 evőkanál miso paszta
- pár csepp rizsecet és szezámolaj a tálaláshoz
- 1 üveg mungó babcsira
- 1 üveg konzerv bambuszrügy
- őrölt bors, só

ELKÉSZÍTÉS
2 evőkanál szezámolajon 2-3 perc alatt lepirítjuk a reszelt gyömbért a fokhagymával, és a chili paprika felével. Hozzáadjuk a kockára vágott gombát és 4-5 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a julienre vágott zöldségeket, a kockára vágott zellerszárat, és 4-5 percig pároljuk. Közben ízesítjük 3 evőkanál szójaszósszal, halszósszal, mirin szósszal, és a miso pasztával. 5 perc múlva öntsük fel a zöldség alaplével, 30-40 perc alatt lassan főzve készre pároljuk. Hozzáadjuk a mungóbabcsirát, a bambuszrügyet és 10 perc alatt alacsony hőfokon készre főzzük. A tojást forrásban lévő sós vízben 6,5 perc alatt megfőzzük, majd azonnal hideg vízbe szedjük, lehűtjük. Ha kihűlt, megpucoljuk, tálalásig félretesszük. A füstölt tofut 1*1 cm kockára vágjuk, egy kanál szezámolajon 12-15 perc alatt ropogósra pirítjuk. Ha megpirult, levesszük a tűzhelyről, meglocsoljuk egy evőkanál szójaszósszal, összeforgatjuk, tálalásig félretesszük. A ramen tojás nélküli tésztát forrásban lévő sós vízbe tesszük és 3 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük. A szezámmagot egy serpenyőben lepirítjuk.
Tálalás:
A tészta felét egy tálkába tesszük. Rátesszük a tofu felét. Szedünk rá a zöldséges levesből. A tojást félbe vágjuk, a levesbe tesszük. Az újhagyma felét felkarikázva a tetejére szórjuk. Megszórjuk az apróra vágott chili paprikával, a pirított szezámmaggal, meglocsoljuk pár csepp szezámolajjal, és pár csepp rizsecettel. A koriander leveleket letépkedjük és a leves tetejére szórjuk. Amennyiben a tojást elhagyjuk, akkor már vegán leves lesz.
