Vegetáriánus gombás lasagne
ha valaki szereti a gombát, annak ki kell próbálni!

HOZZÁVALÓK
- 80 dkg gomba
- 1 db póréhagyma
- 3 db szálzeller
- 300 ml házi paradicsomszósz
- 40 gramm vaj
- 1 evőkanál olivaolaj
- 2 teáskanál kakukkfű
- 2 teáskanál só
- 2 teáskanál oregano
- 1 mokkáskanál őröltbors
- 3-4 gerezd zúzott fokhagyma
- 2-3 ág friss bazsalikom
- 1 csomag lasagne tészta
- Kis doboz mascarpone sajt
- 30 dkg trappista sajt
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 2 db sárgarépa
- 1 evőkanál citromlé
- 1 ág friss koriander
Paradicsomszósz
- 0,7 l paradicsompüré ( házi saját készítésű)
- 1 tk oreganó
- 1 tk só
- 1 tk bazsalikom vagy 2-3 ág friss finomra vágva
- 1 mokkáskanás őrölt bors
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 ek olivaolaj
ELKÉSZÍTÉS
A mascarpone sajtot egy keverőtálba kaparjuk, ízesítjük sóval, borssal, oreganóval, kakukkfűvel, citromlével, friss bazsalikommal, friss korianderrel. A lasagne összeállításáig hűtőbe tároljuk.
Elkészítjük a paradicsomszószt. 1 evőkanál olivaolajon folyamatos kevergetés mellett besűrítjük a paradicsompürét. Közben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a fűszereket. Addig kevergetjük, amíg nagyjából a felére redukálódik. Hagyjuk kihűlni.
A gombát felszeleteljük, és egy felforrósított serpenyőben 8-10 perc alatt lepirítjuk. A gombát kiszedjük, a serpenyőben olivaolajon a finomra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és 1-2 perc alatt lepirítjuk. Hozzáadjuk a lepirított gombát, a paradicsomszószt, fűszerezzük sóval, borssal, oregánoval, korianderrel, és kakukkfűvel.
A póréhagymát fél karikára vágjuk, a szárzellert felkarikázzuk. A sárgarépát szintén félkarikára vágjuk. A vajat felolvasztjuk, 10 perc alatt megpároljuk benne a répát, hagymát, és a szárzellert. Ízesítjük sóval, borssal, oregánóval. Ha elkészült a paradicsomszószos gombához keverjük. A tepsit kivajazzuk, és egy sor lasagne tésztát fektetünk bele. Ráhalmozzuk, a gombás ragu 1/3-t. Megszórjuk a reszelt trapista 1/3 mennyiségével, rátesszünk a fűszeres mascarpone sajtból 3-4 teáskanállal. Megszórjuk sóval, borssal, és oregánóval. Ismét tészta, ragu, sajtok, majd tészta, ragu és mascarpone. Itt nem teszünk már rá reszelt sajtot. Alsósütés légkeveréses előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Kivesszük, és megszórjuk a maradék trappista sajttal, 12 percre visszatesszük.
Melegen, friss bazsalikommal, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
