Tőkehalfilé tejszínes gombás tésztával


    HOZZÁVALÓK 2-3 fő részére

    Tejszínes gombamártás

    • 500 gramm fehér vagy barna csiperkegomba
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 póréhagyma 
    • 1 liter csirkealaplé vagy húsleves kockából főzött alaplé
    • 2 dl tejszín
    • 1 csokor friss tárkony
    • 1 teáskanál só
    • 1/2 teáskanál őrölt feketebors
    • 1/2 teáskanál kakukkfű
    • 1/2 citrom leve és reszelt héj
    • 1 evőkanál olivaolaj
    • finomra vágott petrezselyem díszítéshez.

  • Lasagne tészta 

    • 5- 6 darab lasagne száraztészta
    • 1/2 evőkanál só a tésztafőzéshez 

Tőkehalfilé

  •  1 db tőkehal filé
  • 3-5 dkg vaj a hal sütéséhez
  • őrölt feketebors
  • 1/4 citrom leve

Fokhagymás pirítós

  • 2 szelet magvas kenyér/fő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olivaolaj a kenyér megkenéséhez
  • 1 evőkanál olivaolaj a pirítóskenyér sütéséhez

ELKÉSZÍTÉS

A csiperkegombát felszeleteljük, és serpenyőben olivaolajon lassú tűzön kb. 10 perc alatt megpirítjuk.  Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ás 1-2 percig pirítjuk, amíg a fokhagyma illata fel nem szál a serpenyőből. 

A póréhagyma zöld szárának a végét levágjuk. A maradék részt a gyökere felől a gyökér fölött 2-3 cm-rel 4 felé bevágjuk, majd jól megmossuk. Ide szokott a föld, homok lerakódni. Hozzáadjuk a fokhagymás gombához a szeletekre vágott póréhagymát, és további 5 percig sütjük.  Ekkor felöntjük csirkealaplével, és sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, reszelt citromhéjjal, citromlével, és friss finomra vágott tárkonnyal, és kb. 5 perc alatt összefőzzük. Ha a csirkealaplé elég fűszerezett, akkor nem is kell a só és őröltbors. Hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük, majd lassú tűzön 2-3 percig főzzük, tálalásig melegen tartjuk.

A lasagne tésztát egyesével, darabonként a sós vízbe tesszük és  kifőzzük. Nem kevergetjük, mert összetörik a tészta. Csak oldal irányban rázogatjuk a főzőedényt. Leszűrjük, és a tejszínes gombamártáshoz adjuk. Nem összekavarjuk, csak lapjával a mártásba forgatjuk. A tésztafőzésnél az a lényeg, hogy 1-2 perccel hamarabb vegyük ki a főzővízből, mint amikor pont jól megfőtt lenne, mert a mártásban még fog főni, és szétfő, ha készen tesszük bele.

A tőkehalfilét adagokra vágjuk. Sózzuk, őröltborssal megszórjuk, és oldalanként 2-2 perc alatt kevés vajon készre sütjük. Akkor van készen egy-egy oldal, amikor a hal húsa kifehéredik.  Ha készen van párcsepp citromlével ízesítjük.

Tálalás:

Kanállal rakunk tejszínes mártást a tányérra, és rakunk bele személyenként 2-2 lasagne tésztalapot, ráhelyezzük a tőkehalfilét. Körbelocsoljuk a tőkehal fűszeres vaj zsiradékkal, és megszórjuk friss petrezselyemmel. 

Ha nem eszünk hozzá halat, akkor vágunk személyenként 2-2 szelet kenyeret, amit meglocsolunk olivaolajjal, és megkenünk fokhagymával, majd  serpenyőben 1 evőkanál olivaolajon ropogós pirítóst csinálunk belőle. A tányérra tesszük a gombaszósz mellé.



© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el