Tőkehalfilé tejszínes gombás tésztával
- 500 gramm fehér vagy barna csiperkegomba
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 póréhagyma
- 1 liter csirkealaplé vagy húsleves kockából főzött alaplé
- 2 dl tejszín
- 1 csokor friss tárkony
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt feketebors
- 1/2 teáskanál kakukkfű
- 1/2 citrom leve és reszelt héj
- 1 evőkanál olivaolaj
- finomra vágott petrezselyem díszítéshez.
HOZZÁVALÓK 2-3 fő részére
Tejszínes gombamártás
- Lasagne tészta
- 5- 6 darab lasagne száraztészta
- 1/2 evőkanál só a tésztafőzéshez
Tőkehalfilé
- 1 db tőkehal filé
- 3-5 dkg vaj a hal sütéséhez
- só
- őrölt feketebors
- 1/4 citrom leve
Fokhagymás pirítós
- 2 szelet magvas kenyér/fő
- 2 gerezd fokhagyma
- olivaolaj a kenyér megkenéséhez
- 1 evőkanál olivaolaj a pirítóskenyér sütéséhez
ELKÉSZÍTÉS
A csiperkegombát felszeleteljük, és serpenyőben olivaolajon lassú tűzön kb. 10 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, ás 1-2 percig pirítjuk, amíg a fokhagyma illata fel nem szál a serpenyőből.
A póréhagyma zöld szárának a végét levágjuk. A maradék részt a gyökere felől a gyökér fölött 2-3 cm-rel 4 felé bevágjuk, majd jól megmossuk. Ide szokott a föld, homok lerakódni. Hozzáadjuk a fokhagymás gombához a szeletekre vágott póréhagymát, és további 5 percig sütjük. Ekkor felöntjük csirkealaplével, és sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük kakukkfűvel, reszelt citromhéjjal, citromlével, és friss finomra vágott tárkonnyal, és kb. 5 perc alatt összefőzzük. Ha a csirkealaplé elég fűszerezett, akkor nem is kell a só és őröltbors. Hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük, majd lassú tűzön 2-3 percig főzzük, tálalásig melegen tartjuk.
A lasagne tésztát egyesével, darabonként a sós vízbe tesszük és kifőzzük. Nem kevergetjük, mert összetörik a tészta. Csak oldal irányban rázogatjuk a főzőedényt. Leszűrjük, és a tejszínes gombamártáshoz adjuk. Nem összekavarjuk, csak lapjával a mártásba forgatjuk. A tésztafőzésnél az a lényeg, hogy 1-2 perccel hamarabb vegyük ki a főzővízből, mint amikor pont jól megfőtt lenne, mert a mártásban még fog főni, és szétfő, ha készen tesszük bele.
A tőkehalfilét adagokra vágjuk. Sózzuk, őröltborssal megszórjuk, és oldalanként 2-2 perc alatt kevés vajon készre sütjük. Akkor van készen egy-egy oldal, amikor a hal húsa kifehéredik. Ha készen van párcsepp citromlével ízesítjük.
Tálalás:
Kanállal rakunk tejszínes mártást a tányérra, és rakunk bele személyenként 2-2 lasagne tésztalapot, ráhelyezzük a tőkehalfilét. Körbelocsoljuk a tőkehal fűszeres vaj zsiradékkal, és megszórjuk friss petrezselyemmel.
Ha nem eszünk hozzá halat, akkor vágunk személyenként 2-2 szelet kenyeret, amit meglocsolunk olivaolajjal, és megkenünk fokhagymával, majd serpenyőben 1 evőkanál olivaolajon ropogós pirítóst csinálunk belőle. A tányérra tesszük a gombaszósz mellé.