Tatár beefsteak pirítóssal
Nemcsak bélszínből készülhet!
- 50 dkg elsődlegesen bélszín ( bélszín fej és/vagy farok kell hozzá, de én csináltam már hátszínből, és fehérpecsenyéből is)
- só
- őrölt feketebors
- 1/2 liter olívaolaj
- 2 evőkanál mustár
- 6-8 db kapribogyó finomra vágva
- 2 fej vöröshagyma lereszelve, vagy darálva
- 3 cl konyak
- 1 teáskanál ketchup
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 2 db tojássárgája
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- Só
- Őrölt feketebors
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 4-5 dkg vaj
- szeletelt kenyér pirítósnak
- 1 dl olivaolaj
- 1 teáskanál mustár
- 1 db tojássárgája a tálaláshoz
HOZZÁVALÓK
4 személyre
Hús előkészítés
Összeállításhoz
ELKÉSZÍTÉS
Előkészítés:
Mi is az a bélszín? Ez a marha esetében a sertés szűznek megfelelő gerinc melletti színhús. Ez a marha legdrágább része. Általában 1-2 kg körüli darabonként. Az eleje és a vége, vagyis a fej és a farok része elvékonyodik. A közepe általában 6-10 cm átmérő szokott lenni. Ebből készítjük a bélszín steaket. Ezt nyilván vétek ledarálni. Az innen leeső darabok, és a két vége a bélszínnek az a nemes színhús, amit használunk tatár beefsteaknek, vagy vékony csíkokra vágva sütjük vaslapon, vagy például a bélszín Stroganoff módra is készülhet belőle.
A hátszín, és a fehérpecsenye általában 2500-4000 Ft/kg árban mozog, míg egy bélszín alsó hangon 8000 Ft/kg árnál kezdődik, de 15000-16000 Ft/kg is lehet az ára.
A "valamilyen" marhahúst 1,5-2,0 cm vastag szeletekre vágjuk, és vágódeszkán mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd mustárral mindenhol körbe kenjük. Válasszunk egy olyan műanyag edényt, amibe a húst bele tudjuk fektetni, és felöntjük olajjal annyira, hogy az olaj ellepje a húst. Ez lehet olivaolaj, de lehet sima napraforgó olaj is. Hűtőben lefedve tároljuk 3-4 napig, de akár lehet ez egy-két hét is. Ezt nevezzük a hús érlelésének. Odahaza nem tudunk olyan körülményeket teremteni, mint egy vágóhídon, húsüzemben, vagy akár a vásárcsarnoki henteseknél, ahol szabályozott hőmérsékleten, és páratartalommal, hűtőkamrákban érlelik a húst. Ezért kell nekünk így pácolni.
Feldolgozás:
Kivesszük a hűtőből a pácolt húst. Leöntjük róla az olajat, majd felszeleteljük csíkokra, hogy le tudjuk darálni.
Akinek nincs húsdarálója, az használhatja LIDL Silvercrest gépet is. Arra kell vigyázni, hogy turbó fokozaton 10-15 másodperc alatt pástétomot csinál az érlelt húsból, és az nem jó. Tehát ha azt használjuk, akkor csak rövid ideig 4-5 fokozaton aprítsuk a húst. Ha nem akarjuk reszelni a vöröshagymát, zúzni a fokhagymát, és összevágni a kapribogyót, akkor tegyük a húscsíkok közé cikkezve, és daráljuk le együtt a hússal.
A darált húshoz adjuk a fűszereket, és kézzel, mint egy fasirtot, jól összedolgozzuk. Megkóstoljuk, és ha szükséges utóízesítjük.
Üveg vagy porcelán tányérra teszünk a húsból 10 dkg körüli mennyiséget, gombócnak formázva. Közepébe fészket csinálunk, és egy tojássárgáját teszünk bele. A sárgája tetejét megszórjuk még sóval és ha szeretitek, tört chilipaprikával.
Étteremben így adják, és a friss tojást ti keveritek össze a hússal. Aki nem akarja, az ne tegyen se bele, se rá tojást. Akkor is rendben lesz az ízvilág, és nem észrevehető a különbség a két készítés között.
Sütőben sült pirítóst adunk hozzá., és teszünk mellé friss szeletelt paprikát, paradicsomot, lilahagymát, esetleg uborkát, és vajat a pirítós megkenéséhez.

