Sütőtökös rizottó csülökkel
Sütőtök, mert szezonja van!
HOZZÁVALÓK
4 személyre
Sütőtökös rizottó
- 1 db kisebb 1,0-1,5 kg körüli sütőtök
- só
- őrölt feketebors
- 40 dkg rizottó rizs
- 1 liter csirke alaplé
- 1 fej finomra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg reszelt parmezán
- 5 dkg vaj
- 1-1,5 dl tejszín
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1 teáskanál kakukkfű
- 1 mokkáskanál rozmaring
Petrezselyem pesto
- 1 csokor friss petrezselyem levél
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- fél csomag tökmag serpenyőben lepirítva
- 1 dl tökmagolaj
- só
- őrölt feketebors
Csicsóka chips
- 30 dkg csicsóka
- 1,0-1,5 liter napraforgóolaj a sütéshez
- nagyszemű só
Hagymás sült csülök készítése sült burgonyával
- 1-1,5 kg csont nélküli friss bőrös csülök
- 30 dkg hámozott, cikkekre vágott sütnivaló burgonya
- 1 teáskanál friss rozmaring
- őrölt feketbors
- 6-8 szem egészbors
- 3-4 db babérlevél
- 2*1/2 evőkanál só
- 2-3 db fél karikára vágott vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 dl olivaolaj
Zöld olaj
- 10 dkg zöldfűszer
- 2,0-2,5 dl olivaolaj
Savanyított cékla
- 3-4 darab sárga cékla megpucolva szeletekre vágva
- só
- őrölt feketebors
- 75 gramm kristálycukor
- 75 gramm rizsecet
- 75 gramm normál ecet
- 300 gramm víz
ELKÉSZÍTÉS
Sült csülök, sült hagymával, és burgonyával
Én most nem füstölt, hanem kicsontozott csülköt vettem. Mindkettőt ugyanúgy készítem, csak a füstölt csülök esetében a a füst, és a pácsó miatt más fűszerezést kell használni, és az alaplé is másképp használható fel.
A csülköt megmosod, és egy kuktába teszed. (Ha nincs kuktád, akkor se baj. Akkor egy fazékba teszed, felfőzöd, és lasú tűzön 3-4 órát fedővel lefedve főzöd.) Hozzáadom a szemesborsot, a babérlevelet, a fél evőkanál sót. Lezárom, és 1,5-2,0 óra alatt megfőzöm.
Megvárom amíg a kukta nyitható. Kiveszem a húst, és az alaplevet leszűröm. Én most ezt az alaplevet használtam a rizottó készítéséhez.
Egy keverőtálban összekeverem a sót, az őrölt feketeborsot, a finomra vágott rozmaringot az olajjal, és a zúzott fokhagyma felével. A burgonyát, és a vöröshagymát összekeverem. Ráöntöm ezt az olajos fűszert, és jól összekeverem. Egy mély tepsibe rakom a hagymás burgonyát. Öntök alá egy deciliter csülöklevet, és előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig sütöm. Ezután kiveszem. Tetejére teszem a csülköt bőrével felfelé. Megszórom nagyszemű sóval és fokhagymával, és visszateszem a sütőbe 20-25 percig. Akkor jó, ha a bőre ropogósra sült.
Ez az étel önmagában egy savanyúsággal önálló étel is lehet. Én most a hagymás burgonyát félretettem, és a tökös rizottóval tálaltam a húst, mint feltétet.
A tökös rizottó szintén önmagában is megállja a helyét. Nem kell hozzá semmi feltét, de ez most nálam így lett egy vasárnapi főétel!
A hagymás burgonya a maradék csülökkel a hétfői dobozos ebéd lett.
Sütőtökös rizottó
A sütőtököt kétfelé vágjuk. Az egyik felét ketté vágjuk, kimagozzuk, és mikrohullámú sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, kivesszük. kikanalazzuk a héjjából, és egy keverőpohárba tesszük. Adunk hozzá 1-1,5 dl tejszínt, ízesítjük sóval, őröltborssal. Botmixerrel összepépesítjük, és félretesszük.
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olivaolajat, és üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és összepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a rizottó rizst, és 3-4 perc alatt lepirítjuk. Ekkor jöhet hozzá a fehérbor. Vigyázzunk! Amikor a bort hozzáöntjük a gőz felcsap, és megégetheti a kezünket. Összekeverjük, és hagyjuk, hogy a rizs elkezdjen dagadni. Közben fűszerezzük sóval, őrölt feketeborssal, a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Ha felszívta a bort, akkor csirkealaplevet adunk hozzá, és tovább kevergetjük. A következő ütemben hozzáöntjük a sütőtök pürét, és még alaplevet. Ha a rizs majdnem kész, hozzáadjuk a kockázott sült tököt. Összeforgatjuk, és hozzáadjuk a parmezán sajtot. Most jönne a vaj, de mivel az belekerült a sült tök alá, így azt már nem adunk hozzá. Ha készen van tárolásig melegen tartjuk. Egy rizottó elkészítési ideje általában 20 perc. A rizottó állaga akkor jó, ha egy mélytányérba kiteszed, és szétfolyik a tányéron kis rázogatás hatására.
Petrezselyem pesto
A petrezselymet a többi hozzávalóval egy aprítógépbe tesszük, és az egészet pépesre daráljuk. Tálalásig félretesszük
Csicsóka chips
A csicsókát megmossuk, és hajszál vékonyra szeleteljük. Aki nem tudja nagyon vékonyra vágni, próbálja meg zöldséghámozóval. Az a vastagság a jó. Jól mossuk meg és konyharuhában szárítsuk le. NEM SZABAD VIZESEN AZ OLAJBA TENNI!
Serpenyőben olajat forrósítunk. Olyan serpenyőt válasszunk, amibe 1 liter napraforgóolaj belefér, és nem lesz csak az edény 2/3 magasságáig. Én nem maghőmérőzök. Az olajba dobok egy szelet chipset. Ha elkezd feljönni az olaj tetejére, és elkezd sülni, akkor mehet az olajba a többi. egyszerre egy maréknyi mennyiséget tudunk ennyi olajban kisütni. A sütés 8-12 perc között van főzőlap, és edény függvényében. Akkor kell kiszedni az olajból, ha elkezd aranybarna lenni.
Egy szűrőkanállal kiszedem az olajból egy papírtörülközővel bélelt tepsibe, vagy edénybe. Belerakom az olajba a következő adagot. A megsült chipset egy tiszta papírtörülközőre átszedem és megszórom nagyszemű sóval. Így készítem el a többi adagot is.
Zöld olaj készítése
Több féle zöldfűszerből készülhet külön külön, és kombinálva is. Én most petrezselyemből, és ruccolából készítettem. A zöldfűszert megmossuk, leveleit leszedjük, és egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az olivaolajat a sót és az őrölt feketeborsot. Összedaráljuk, teljesen finom pépnek kell lennie.
Finom szűrőn, vagy organza anyagon átszűrjük, és egy üvegbe tesszük. Tálalásig szobahőmérsékleten tartjuk. Ha marad, akkor a hűtőben 2-3 hétig eltartható. Az a lényeg, hogy felhasználás előtt minimum egy fél órával ki kell venni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen
Savanyított cékla
A céklát annyi vízben ami ellepi főzzük meg. Nekem kis aranyos sárga cékláim voltak, így elég volt rá a 300 gramm víz. Ha többet készítünk, a hozzávalókal arányosan növeljük a víz mennyiségét. Ha a cékla megfőtt ( 10-15 perc) szűrjük le. A vízbe tegyük bele az ízesítőket és forraljuk össze. Rakjuk vissza bele a céklát, és így hagyjuk kihűlni. Ha nem fogy el akkor üvegben a levében hetekig eláll.