Sütőtökös rizottó csülökkel

Sütőtök, mert szezonja van!

HOZZÁVALÓK
4 személyre

Sütőtökös rizottó

  • 1 db kisebb 1,0-1,5 kg körüli sütőtök
  • só 
  • őrölt feketebors
  • 40 dkg rizottó rizs
  • 1 liter csirke alaplé
  • 1 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 5 dkg vaj
  • 1-1,5 dl tejszín
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 mokkáskanál rozmaring

Petrezselyem pesto

  • 1 csokor friss petrezselyem levél
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma 
  • fél csomag tökmag serpenyőben lepirítva
  • 1 dl tökmagolaj
  • só 
  • őrölt feketebors

Csicsóka chips

  •  30 dkg csicsóka
  • 1,0-1,5 liter napraforgóolaj a sütéshez
  • nagyszemű só

Hagymás sült csülök készítése sült burgonyával 

  • 1-1,5 kg csont nélküli friss bőrös csülök
  • 30 dkg hámozott, cikkekre vágott sütnivaló burgonya
  • 1 teáskanál friss rozmaring
  • őrölt feketbors
  • 6-8 szem egészbors
  • 3-4 db babérlevél
  • 2*1/2 evőkanál só
  • 2-3 db fél karikára vágott vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olivaolaj

Zöld olaj

  • 10 dkg zöldfűszer
  • 2,0-2,5 dl olivaolaj

Savanyított cékla

  • 3-4 darab sárga cékla megpucolva szeletekre vágva
  • só 
  • őrölt feketebors
  • 75 gramm kristálycukor
  • 75 gramm rizsecet
  • 75 gramm normál ecet
  • 300 gramm víz

ELKÉSZÍTÉS

Sült csülök, sült hagymával, és burgonyával

Én most nem füstölt, hanem kicsontozott csülköt vettem. Mindkettőt ugyanúgy készítem, csak a füstölt csülök esetében a a füst, és a pácsó miatt más fűszerezést kell használni, és az alaplé is másképp használható fel.

A csülköt megmosod, és egy kuktába teszed. (Ha nincs kuktád, akkor se baj. Akkor egy fazékba teszed, felfőzöd, és lasú tűzön 3-4 órát fedővel lefedve főzöd.) Hozzáadom a szemesborsot, a babérlevelet, a fél evőkanál sót. Lezárom, és 1,5-2,0 óra alatt megfőzöm.

Megvárom amíg a kukta nyitható. Kiveszem a húst, és az alaplevet leszűröm. Én most ezt az alaplevet használtam a rizottó készítéséhez.

Egy keverőtálban összekeverem a sót, az őrölt feketeborsot, a finomra vágott rozmaringot az olajjal, és a zúzott fokhagyma felével. A burgonyát, és a vöröshagymát összekeverem. Ráöntöm ezt az olajos fűszert, és jól összekeverem. Egy mély tepsibe rakom a hagymás burgonyát. Öntök alá egy deciliter csülöklevet, és előmelegített 200 fokos sütőben 20 percig sütöm. Ezután kiveszem. Tetejére teszem a csülköt bőrével felfelé. Megszórom nagyszemű sóval és fokhagymával, és visszateszem a sütőbe 20-25 percig. Akkor jó, ha a bőre ropogósra sült.

Ez az étel önmagában egy savanyúsággal önálló étel is lehet. Én most a hagymás burgonyát félretettem, és a tökös rizottóval tálaltam a húst, mint feltétet.

A tökös rizottó szintén önmagában is megállja a helyét. Nem kell hozzá semmi feltét, de ez most nálam így lett egy vasárnapi főétel!

A hagymás burgonya a maradék csülökkel a hétfői dobozos ebéd lett.

Sütőtökös rizottó

A sütőtököt kétfelé vágjuk. Az egyik felét ketté vágjuk, kimagozzuk, és mikrohullámú sütőben 10 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült, kivesszük. kikanalazzuk a héjjából, és egy keverőpohárba tesszük. Adunk hozzá 1-1,5 dl tejszínt, ízesítjük sóval, őröltborssal. Botmixerrel összepépesítjük, és félretesszük.

A sütőtök másik felét megpucoljuk, apró kockára vágjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk a vajat, és a kockázott tököt 6-8 perc alatt sóval, őrölt feketeborssal fűszerezve készre sütjük. Sütés közben nem kavargatjuk, mert az apró kockák összetörnek.
Az edényt fedő helyett alufóliával borítjuk, s így pirítjuk mérsékelt lángon, amíg meg nem sül. Ha elkészült félretesszük.

Egy serpenyőben felforrósítjuk az olivaolajat, és üvegesre pirítjuk benne a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, és összepirítjuk. Ezután hozzáadjuk a rizottó rizst, és 3-4 perc alatt lepirítjuk. Ekkor jöhet hozzá a fehérbor. Vigyázzunk! Amikor a bort hozzáöntjük a gőz felcsap, és megégetheti a kezünket. Összekeverjük, és hagyjuk, hogy a rizs elkezdjen dagadni. Közben fűszerezzük sóval, őrölt feketeborssal, a kakukkfűvel és a rozmaringgal. Ha felszívta a bort, akkor csirkealaplevet adunk hozzá, és tovább kevergetjük.  A következő ütemben hozzáöntjük a sütőtök pürét, és még alaplevet.  Ha a rizs majdnem kész, hozzáadjuk a kockázott sült tököt. Összeforgatjuk, és hozzáadjuk a parmezán sajtot. Most jönne a vaj, de mivel az belekerült a sült tök alá, így azt már nem adunk hozzá. Ha készen van tárolásig melegen tartjuk. Egy rizottó elkészítési ideje általában 20 perc. A rizottó állaga akkor jó, ha egy mélytányérba kiteszed, és szétfolyik a tányéron kis rázogatás hatására.

Petrezselyem pesto

A petrezselymet a többi hozzávalóval egy aprítógépbe tesszük, és az egészet pépesre daráljuk. Tálalásig félretesszük

Csicsóka chips

A csicsókát megmossuk, és hajszál vékonyra szeleteljük. Aki nem tudja nagyon vékonyra vágni, próbálja meg zöldséghámozóval. Az a vastagság a jó. Jól mossuk meg és konyharuhában szárítsuk le. NEM SZABAD VIZESEN AZ OLAJBA TENNI!

Serpenyőben olajat forrósítunk. Olyan serpenyőt válasszunk, amibe 1 liter napraforgóolaj belefér, és nem lesz csak az edény 2/3 magasságáig.  Én nem maghőmérőzök.  Az olajba dobok egy szelet chipset. Ha elkezd feljönni az olaj tetejére, és elkezd sülni, akkor mehet az olajba a többi. egyszerre egy maréknyi mennyiséget tudunk ennyi olajban kisütni. A sütés 8-12 perc között van főzőlap, és edény függvényében. Akkor kell kiszedni az olajból, ha elkezd aranybarna lenni. 

Egy szűrőkanállal kiszedem az olajból egy  papírtörülközővel bélelt tepsibe, vagy edénybe.  Belerakom az olajba a következő adagot. A megsült chipset egy tiszta papírtörülközőre átszedem és megszórom nagyszemű sóval. Így készítem el a többi adagot is.

Zöld olaj készítése

Több féle zöldfűszerből készülhet külön külön, és kombinálva is. Én most petrezselyemből, és ruccolából készítettem. A zöldfűszert megmossuk,  leveleit leszedjük, és egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az olivaolajat a sót és az őrölt feketeborsot.  Összedaráljuk, teljesen finom pépnek kell lennie. 

Finom szűrőn, vagy organza anyagon átszűrjük, és egy üvegbe tesszük. Tálalásig szobahőmérsékleten tartjuk. Ha marad, akkor a hűtőben 2-3 hétig eltartható. Az a lényeg, hogy felhasználás előtt minimum egy fél órával ki kell venni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen

Savanyított cékla

A céklát annyi vízben ami ellepi főzzük meg. Nekem kis aranyos sárga cékláim voltak, így elég volt rá a 300 gramm víz. Ha többet készítünk, a hozzávalókal arányosan növeljük a víz mennyiségét. Ha a cékla megfőtt ( 10-15 perc) szűrjük le. A vízbe tegyük bele az ízesítőket és forraljuk össze. Rakjuk vissza bele a céklát, és így hagyjuk kihűlni. Ha nem fogy el akkor üvegben a levében hetekig eláll.

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el