Sousvide kacsamell salátával és frissen sült pogácsával
A sous-vide jelentése: vákuum alatti hőkezelés.
ELKÉSZÍTÉS
SousVide kacsamell
A mellet megformázom. A bőrét beirdalom. Fokhagymával megtűzdelem, majd sózom, és borsozom. Vákuum zacskóba teszem, és dobok mellé egy szál rozmaringot, majd levákumozom. Sosuvide kádba, vagy bot SousVide eszköz segítségével 4 óra alatt 56,5 celsius fokon készre párolom. Nekem van SousVide kádam, így én egyszerre többet szoktam készíteni, mert fagyasztóban egy hónapig is, de hűtőben, egy hétig simán eláll felbontás nélkül bármilyen SousVide termék. Így amikor kell csak kiveszem, és 15 perc alatt vacsora van belőle.
Ha kihült, kiveszem a zacskóból. Papírtörlővel leszárítom, és öntöttvas serpenyőben készre sütöm. A lényeg, hogy az öntöttvas serpenyőt füstölésig fel kell hevíteni. Beletesszük bőrével lefelé a kacsamellet, és kisütjük a zsírját. Mire megfordítjuk, már a saját zsírjában fog sülni! 10-15 perecet pihentetjük, mielőtt felvágjuk.
Pogácsa
A pogácsát kivesszük a fagyasztóból, és kiolvasztjuk. 200 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük.
Tálalás
Paradicsomot cikkekre vágjuk. A ruccolát a tányérra halmozzuk. Rátesszük a cikkekre vágott paradicsomot. Sózzuk, őrölt feketeborssal meghintjük, majd balzsamecetkrémmel meglocsoljuk. Mellé tesszük a frissen sült pogácsát, és a frissen melegen felszeletelt kacsamellet. A mellet vörösboros sókristállyal ízesítjük.
