Sólet

Márton nap környékén kihagyhatatlan!

HOZZÁVALÓK

  • 2 fej vöröshagyma

  • 15 dkg libazsír

  • 3 gerezd fokhagyma

  • 30 dkg gersli (árpagyöngy)

  • 50 dkg fehér salátabab

  • 50 dkg vékonyhéjú tarkabab

  • 50 dkg fehér gyöngybab

  • 2-3 db velőscsont

  • 0,5 kg marhaszegy 1*1 cm kockázva

  • 0,5 kg füstötl tarja 1*1 cm kockácva

  • 3-4 db (saját készítésű) füstölt libacomb

  • 3-4 db (saját készítésű) füstölt libamell

  • 10-12 tojás

  • 2-3 ek nagy szemű tengeri só

  • 1 ek őröltbors

  • 1 ek oregánó

  • 1 ek majoranna

A babot előző este megmosom és bő vízbe beáztatom.

Egy serpenyőben kiolvasztom a libazsír felét, és megpirítom rajta a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadom a zúzott fokhagymát, 1-2 perc alatt azt is lepirítom.

Egy 15 literes fazékba teszem a libazsír másik felét és kiolvasztom. Leveszem a főzőlapot a 2-3 fokozatra, elkezdem rétegezni a sólettet. Első rétegben egy-egy marék mindhárom féle babból. Ráteszem a gersli 1/3 részét, majd meglocsolom a hagymás zsír 1/3 részével, megszórom a fűszerek szintén 1/3 részével. Ráteszem a kockázott húsok felét és a velőscsontot. Jön a következő réteg, ami ugyanilyen mint az előző. Itt a hús után ráteszem az egész, megmosott tojásokat. Jön a következő réteg bab, fűszer, majd a tetejére a libamell és comb, bőrével a bab felé fordítva.

Felöntöm annyi vízzel vagy alapléval amennyi ellepi a babot. Én ilyenkor szoktam önteni hozzá egy üveg rose vagy vörösbort is, lefedem,  előmelegített sütőben vagy kemencében 160 C fokon 6 óra alatt készrefőzöm. Néha rá lehet nézni, de ha a babot megfelelően beáztattuk előre, akkor nem igényel semmilyen törődést.

Amikor elkészült, kiszedjük belőle a tojást, és megpucoljuk. A libát adagra szedjük, és frissen sütött bahresz kaláccsal tálaljuk.

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el