Ramen leves

Vigyázat, függőséget okoz!

ELKÉSZÍTÉS

 Attól függően, hogy milyen húsból készíted, a marhahúst, a füstöltsonkát lassú főzéssel, alacsony hőfokon, babérlevéllel, szegfűborssal 1,5-2 órát előfőzöd. Két személyre 20-25 dkg hús, és kb. 1 liter víz kell. Amikor megfőtt, a húst kiveszed belőle, lecsepegteted. A levest leszűröd és félreteszed. Kettő -három darab sárgarépát, egy kis darab zellert és egy-két darab petrezselyemgyökeret megtisztítasz, julienre vágod, vagy zöldségreszelőn hosszú vékony hasábra lereszeled. Megmosod és félreteszed. Kettő darab fokhagyma gerezdet és egy hüvelykujjnyi gyömbért megpucolsz, lereszelsz, egy evőkanál szezámolajon megpirítasz. Ilyenkor a fokhagyma - ha nem teflon bevonatos fazékban csinálod - letapadhat. Erre jó az égetett szesz :), ráöntöd (kb. 2cl), azonnal felszed minden letapadt darabot. Hozzáadod az összevágott zöldségeket, és az edényt oldalirányba megrázogatva, hogy a zöldséget ne törd össze, egy kicsit összepirítod alacsony hőfokon 3-4 perc alatt. Hozzáadod az előfőzött sonkát vagy marhahúst. Ha csirkéből készíted, nem kell előfőzni. Lepirítod, és felöntöd a hús levével. Ha csirkéből készül, akkor szükség van csirke alaplére. Nagyjából 1 liter alaplé kell hozzá. Arra figyeljetek, hogy a házisonka alaplé sós, így lehet, hogy nem tisztán alaplével kell felönteni, hanem vegyesen vízzel hígítva. Teszel bele egy teáskanál cukrot, egy teáskanál halszószt, két evőkanál szójaszószt. Ízesíted őröltborssal. Fedőt rá, és kb. 40-50 percig lassan főzöd. Ekkor - ha akarod, beleteszed a gombát (én most nem tettem bele) , a bambuszrügyet, a mirelit vagy friss zöldborsót, a mungóbabcsirát és további 10-12 percig főzöd. A bambuszrügy és a mungóbabcsira üveges konzerv formában az Auchanban, Lidl-ben, Sparban megtalálható). A tojást forrásban lévő sós vízbe teszed, és 6,5 percig főzöd. Ha letelt az idő, akkor leveszed, leszűröd, és hideg vízzel visszahűtöd. Így nem fő tovább a héjában, és biztosan krémes marad a sárgája.

Tálalás: búzalisztből, tojás nélkül készült Wok- tésztát teszek a leveses tálka aljára (van, aki nem tesz bele, mert a zöldségektől is elég sűrű a leves). A tésztát az Auchanban a nemzetközi konyha részen szoktam venni. Ezt a tésztát nem kell előre kifőzni, mert a forró levestől 1 perc alatt fogyasztható. Ráteszek egy darab húst. Rámerem a levest. Felkarikázok újhagymát, piros chili paprikát (aki nem szereti a csípőset ne tegye rá, mert a reszelt, pirított gyömbértől is van már egy kicsi csípős íze), a leves tetejére teszem. A chili helyettesíthető Sriracha szósszal is. Ketté vágom a lágytojást és a levesbe teszem. Meglocsolom pár csepp szezámolajjal, rizsecettel és pirított fekete szezámmaggal teszem látványosabbá. Készen is van!

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el