Pulled pork hideg babsalátával
A szaftos, tépett sertéshús mindenkit elvarázsol, de a babsaláta is finom
HOZZÁVALÓK
Pulled pork:
- 1,0-1,2 kg sertés lapocka
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál kakukkfű
- 5 dkg barna cukor
- ½ dl balzsamecet
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál fokhagyma granulátum
- 1 fej vöröshagyma félbe vágva
Babsaláta:
- ½ kg vegyes salátabab
- 1 doboz csicseriborsó konzerv
- 3 szál szárzeller
- 1 fel lilahagyma
- 3 db újhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ág friss rozmaring
- 2 ág bazsalikom
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt bors
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 gerezd fokhagyma
Öntet:
- 80 ml alma ecet
- 60 ml olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 1 ½ teáskanál só
- 1 mokkáskanál őröltbors
- 1 evőkanál Citromlé
Citromlé, cukor, só utóízesítéshez


ELKÉSZÍTÉS
A sertéshez előveszünk egy öntöttvas lábast. A barnacukrot, fokhagyma granulátumot, sót, őröltborsot, kakukkfüvet összekeverjük, hozzáadjuk a balzsamecetet, majd kicsit állni hagyjuk, hogy összeolvadjanak. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A fűszerkeveréket a húsba maszírozzuk, és az öntöttvas edénybe tesszük. Mellétesszük a félbe vágott vöröshagymát, és öntünk alá ½ liter vizet. Mehet rá a fedő, és megy a sütőbe 30 percre. Ha a 30 perc letelt, a sütőt levesszük 115 fokra és 3 ½ óráig sütjük. Ekkor már jó a hús, és szeletelhető állaga van. Én most így akarom felhasználni, ezért kiveszem a sütőből. Ha tépett húst akarunk, akkor 5 órára hagyjuk a sütőben sütni a 115 fokon.
Babsaláta:
A salátababot előző este megmossuk, és beáztatjuk egy éjszakára. Másnap leöntjük a vizet róla, és friss vízben feltesszük főzni egy evőkanál sóval, őröltborssal, őrölt köménnyel, a babérlevéllel és a fokhagyma gerezdekkel. 40 perc alatt puhára főzzük. Közben a zellerszárat apró kockára vágjuk, és az utolsó 10 percre a babhoz adjuk, roppanósra főzzük, majd a babbal együtt leszűrjük. A levet ne öntsük ki. Tegyük a fagyasztóba, és ha bableves akarunk főzni, tökéletes alaplé lesz belőle.
A lilahagymát és az újhagymát félkarikára vágjuk. Az öntet hozzávalóit összekeverjük, és a hagymákhoz adjuk. Amíg elkészül a bab, állni hagyjuk. Így az ecetes lé elveszi a hagyma erejét, kellemes balzsamecetes, savanyú ízt kap, és egy kis levet enged. Hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsó konzervet, a kihűlt babot, a kockázott zellerszárat, a durvára vágott petrezselymet, a finomra vágott rozmaringot és bazsalikomot. Összekeverjük, citromlével, sóval, cukorral utóízesítjük, egy éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjeneka az ízek. Reggel átkeverjük, megkóstoljuk, ha szükséges ízesítjük, és mehet a dobozba, ha a munkahelyen ebédelünk.
Mellé teszünk egy szelet lassan sült lapockát, és kész az ebéd :)

