Pesto-s házi tészta kolbászmorzsával
Kolbászmorzsa nélkül is finom!
HOZZÁVALÓK
Friss tészta
- 40 dkg finom liszt
- 4 db tojás
- 1 dl víz
- 1 teáskanál só
- 3 liter tészta főzővíz
- 1/2 evőkanál só a tésztavízbe
Bazsalikom pesto
- 15 dkg zöld pisztácia (A legdrágább tétel a hozzávalók között!)
- 3 csokor bazsalikom
- 1 csokor petrezselyem
- 1-1,5 dl olivaolaj
- 5 dkg fenyőmag
- 1/2 teáskanál só
- 1/2 teáskanál őrölt feketebors
- 50-80 gramm reszelt parmezán
- 1-2 gerezd zúzott fokhagyma
Kolbászmorzsa
- 1 szál csemege kolbász
- 1/2 evőkanál olivaolaj
Parmezán forgács
- 50-60gramm parmezánsajt zöldség hámozóval szeletelve
ELKÉSZÍTÉS
Friss tészta
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és kézzel összegyúrjuk. Amikor összeállt szilikonlapon, vagy fa gyúrótáblán teljesen csomómentesre összedolgozzuk. Folpackba csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 10-15 percre pihenni. Közben elkészítjük a bazsalikom pestot
Bazsalikom pesto
A bazsalikom leveleket, és a petrezselymet megmossuk, és egy késes robotgépbe tesszük. A fenyőmagot és a pisztáciát egy serpenyőben lepirítjuk olaj nélkül, és a bazsalikomhoz adjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, parmezán sajtot, fűszereket, az olivaolajat, és összeaprítjuk. A zöld pisztácia nagyon drága (közel 2000 Ft/10 dkg), de helyettesíthető normál pisztáciával vagy dióval. Egyszer azért érdemes kipróbálni a leírás szerint, megéri!
Kolbászmorzsa
A kolbász héjját lehúzzuk és finomra vágjuk. Egy serpenyőben 1/2 evőkanál olivaolajon megpirítjuk. Tálalásig félre tesszük.
Friss tészta folytatás
A tésztát kivesszük a hűtőből, és kézzel vagy tésztagéppel vékonyra nyújtjuk, vastagmetéltet vágunk belőle. Sós, lobogó vízbe 4-5 perc alatt megfőzzük. Leszűrjük, és leöblítjük, de a tésztalevéből 1-2 merőkanállal nem öntünk ki! Ebből fogunk a tésztához adni, hogy a pestóval jól összedolgozható legyen.
A tésztát egy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a pestót, és egy fél szedőkanál tésztalevet, és összekeverjük.
Tálalás
A tésztát lapostányérra halmozzuk. Rákerül a parmezán forgács, és 1-2 darab bazsalikom levél. Kolbászmorzsával megszórjuk.