Palócleves

Egy tartalmas leves, mely után már csak egy jó desszert kell!

HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg borjúcomb kockázva
  • 30 dkg kockázott burgonya
  • 50 dkg zöldbab 2-3 cm darabokra vágva
  • 2 db kockázott sárgarépa
  • 2 fej finomra vágott vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál citromlé
  •  őrölt feketebors
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olivaolaj
  • 3-4 db babérlevél
  • 3-4 db citromkarika
  • 1,5-2,0 liter csirke alaplé
  • 1 csokor finomra vágott petrezselyem
  • 1 teáskanál mustár

ELKÉSZÍTÉS

Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk.  Amikor a fokhagyma illatát megérezzük hozzáadjuk a sárgarépát és a kockázott borjúcombot. 10 perc alatt  kavargatva lepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszerköményt.  Ha lepirult, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és 1-2 perc alatt azt is lepirítjuk. Felöntjük csirkealaplével, vagy vízzel és lassú tűzön 30-35 percig főzzük.  Közben beletesszük a babérlevelet, a mustárt, és a citromlevet. Ha letelt az idő, hozzáadjuk a zöldbabot, és a burgonyát, és felöntjük annyi alaplével, hogy az egészet ellepje. Alacsony hőfokon 35-40 perc alatt készre főzzük. Ha a burgonya megpuhult, készen van. 

Elkészítjük a habarást. A tejfölt szálas habverővel csomómentesre keverjük a liszttel, és szedünk hozzá a levesből, hogy  a habarás felmelegedjen (hőkiegyenlítünk). Ezután a csomómentesre kevert habarást a leveshez adjuk. Felforraljuk, és 2-3 perc alatt összefőzzük. Ennyi idő alatt a liszt nyers ízét kifőzzük, és a leves besűrűsödik. Megkóstoljuk, és ha szükséges utóízesítjük.

Leveses tálkába szedjük, citromkarikával és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el