Palócleves
Egy tartalmas leves, mely után már csak egy jó desszert kell!
HOZZÁVALÓK
- 60 dkg borjúcomb kockázva
- 30 dkg kockázott burgonya
- 50 dkg zöldbab 2-3 cm darabokra vágva
- 2 db kockázott sárgarépa
- 2 fej finomra vágott vöröshagyma
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 evőkanál citromlé
- só
- őrölt feketebors
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olivaolaj
- 3-4 db babérlevél
- 3-4 db citromkarika
- 1,5-2,0 liter csirke alaplé
- 1 csokor finomra vágott petrezselyem
- 1 teáskanál mustár
ELKÉSZÍTÉS
Egy fazékban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és 1-2 percig pirítjuk. Amikor a fokhagyma illatát megérezzük hozzáadjuk a sárgarépát és a kockázott borjúcombot. 10 perc alatt kavargatva lepirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszerköményt. Ha lepirult, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és 1-2 perc alatt azt is lepirítjuk. Felöntjük csirkealaplével, vagy vízzel és lassú tűzön 30-35 percig főzzük. Közben beletesszük a babérlevelet, a mustárt, és a citromlevet. Ha letelt az idő, hozzáadjuk a zöldbabot, és a burgonyát, és felöntjük annyi alaplével, hogy az egészet ellepje. Alacsony hőfokon 35-40 perc alatt készre főzzük. Ha a burgonya megpuhult, készen van.
Elkészítjük a habarást. A tejfölt szálas habverővel csomómentesre keverjük a liszttel, és szedünk hozzá a levesből, hogy a habarás felmelegedjen (hőkiegyenlítünk). Ezután a csomómentesre kevert habarást a leveshez adjuk. Felforraljuk, és 2-3 perc alatt összefőzzük. Ennyi idő alatt a liszt nyers ízét kifőzzük, és a leves besűrűsödik. Megkóstoljuk, és ha szükséges utóízesítjük.
Leveses tálkába szedjük, citromkarikával és finomra vágott petrezselyemmel díszítjük.