Lazac, buggyantott tojás, hollandi mártás

Egy remek reggeli :)

HOZZÁVALÓK

Buggyantott tojás

  • 2 liter sós víz 1 evőkanál ecettel forrásban
  • 2 db tojás/fő

Hollandi mártás

  • 2 db tojássárgája
  • 1 evőkanál víz 
  • 4-5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál citromlé
  • só 
  • őrölt feketebors

Füstölt lazac

  • Én is szoktam otthon készíteni, de ezt most a LIDL-ben vettem

Fokhagymás spenót

  • 1 csomag spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olivaolaj
  • őrölt feketebors
  • 1/2 mokkás kanál reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál majoranna

Bagel

  • 50 dkg liszt
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 1 csomag szárazélesztő
  • 1 teáskanál só
  • 2 dl langyos tej
  • szezámmag (tetejére)
  • 1 db tojás kikeverve (tetejére)
  • víz ( főzéshez)
  • 5 dkg barnacukor( Főzéshez)

Tálalás

  • chilipehely

ELKÉSZÍTÉS

Bagel

A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és dagasztógéppel bedagasztjuk. A különböző minőségű liszt miatt a tej mennyisége változhat. A kritérium: könnyen gyúrható tésztát készítsünk. Ne legyen túl kemény! Akkor jó ha a tészta elválik az edény falától. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük. 

Ha megkelt, kiszedjük az edényből. Átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre vágjuk. Ezeket rúddá formázzuk, majd a végeit összefogjuk. A lényeg, hogy lyukas maradjon a közepe. Letakarjuk, és fél órát állni hagyjuk.

A vizet a cukorral felforraljuk. A bageleket oldalanként 30 másodpercig főzzük. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megkenjük tojással a tetejét, és megszórjuk szezámmaggal és/vagy mákkal. Előmelegített 180 °C légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

Fokhagymás spenót

Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a spenótleveleket. Fűszerezzük, és pár perc alatt pároljuk meg rajta a spenótleveleket. A levet el lehet a végén párologtatni, csak vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a spenótot.

Hollandi mártás

Egy fazékban tegyünk fel vizet vízgőznek.  A két tojássárgáját 1 evőkanál vízzel, habverővel keverjük habosra egy olyan keverőtálba, ami a vízgőz fölé helyezhető úgy, hogy nem ér bele a vízbe, és lefedi a fazék tetejét.  Ha már gyöngyözik a víz, fölé rakjuk a keverőtálat és szép vastagra keverjük. Vigyázzunk, hogy a tojás ki ne csapódjon, mert akkor rántotta fog készülni a mártás helyett. Levesszük a gőzről és az elején cseppenként, majd később lassan adagolva hozzáadjuk az olvasztott vajat folyamatos kevergetés mellett. Fűszerezzük, és tálalásig félre tesszük.

Buggyantott tojás

A vizet egy fazékban a sóval felforraljuk. egyesével beleütjük a tojásokat, és 3 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk a kiszedésnél, hogy ki ne szakadjanak. A fehérje foszlányokat levágjuk róluk, és tálalásig melegen tartjuk.

Tálalás

Friss bagelt kettévágjuk, és mindkét oldalát megkenjük hollandi mártással. Egy-egy kanál fokhagymás spenótot teszünk rá, majd rátesszük a füstölt lazac szeletet. Tetejére tesszük a buggyantott tojást, és leöntjük hollandi mártással és megszórjuk chilipehellyel.

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el