Lazac, buggyantott tojás, hollandi mártás
Egy remek reggeli :)
HOZZÁVALÓK
Buggyantott tojás
- 2 liter sós víz 1 evőkanál ecettel forrásban
- 2 db tojás/fő
Hollandi mártás
- 2 db tojássárgája
- 1 evőkanál víz
- 4-5 dkg olvasztott vaj
- 1 teáskanál citromlé
- só
- őrölt feketebors
Füstölt lazac
- Én is szoktam otthon készíteni, de ezt most a LIDL-ben vettem
Fokhagymás spenót
- 1 csomag spenót
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olivaolaj
- só
- őrölt feketebors
- 1/2 mokkás kanál reszelt szerecsendió
- 1 teáskanál majoranna
Bagel
- 50 dkg liszt
- 2 evőkanál barnacukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 csomag szárazélesztő
- 1 teáskanál só
- 2 dl langyos tej
- szezámmag (tetejére)
- 1 db tojás kikeverve (tetejére)
- víz ( főzéshez)
- 5 dkg barnacukor( Főzéshez)
Tálalás
- chilipehely
ELKÉSZÍTÉS
Bagel
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és dagasztógéppel bedagasztjuk. A különböző minőségű liszt miatt a tej mennyisége változhat. A kritérium: könnyen gyúrható tésztát készítsünk. Ne legyen túl kemény! Akkor jó ha a tészta elválik az edény falától. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, kiszedjük az edényből. Átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre vágjuk. Ezeket rúddá formázzuk, majd a végeit összefogjuk. A lényeg, hogy lyukas maradjon a közepe. Letakarjuk, és fél órát állni hagyjuk.
A vizet a cukorral felforraljuk. A bageleket oldalanként 30 másodpercig főzzük. Lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megkenjük tojással a tetejét, és megszórjuk szezámmaggal és/vagy mákkal. Előmelegített 180 °C légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Fokhagymás spenót
Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, dobjuk rá a spenótleveleket. Fűszerezzük, és pár perc alatt pároljuk meg rajta a spenótleveleket. A levet el lehet a végén párologtatni, csak vigyázzunk, hogy ne szárítsuk ki a spenótot.
Hollandi mártás
Egy fazékban tegyünk fel vizet vízgőznek. A két tojássárgáját 1 evőkanál vízzel, habverővel keverjük habosra egy olyan keverőtálba, ami a vízgőz fölé helyezhető úgy, hogy nem ér bele a vízbe, és lefedi a fazék tetejét. Ha már gyöngyözik a víz, fölé rakjuk a keverőtálat és szép vastagra keverjük. Vigyázzunk, hogy a tojás ki ne csapódjon, mert akkor rántotta fog készülni a mártás helyett. Levesszük a gőzről és az elején cseppenként, majd később lassan adagolva hozzáadjuk az olvasztott vajat folyamatos kevergetés mellett. Fűszerezzük, és tálalásig félre tesszük.
Buggyantott tojás
A vizet egy fazékban a sóval felforraljuk. egyesével beleütjük a tojásokat, és 3 perc alatt készre főzzük. Vigyázzunk a kiszedésnél, hogy ki ne szakadjanak. A fehérje foszlányokat levágjuk róluk, és tálalásig melegen tartjuk.
Tálalás
Friss bagelt kettévágjuk, és mindkét oldalát megkenjük hollandi mártással. Egy-egy kanál fokhagymás spenótot teszünk rá, majd rátesszük a füstölt lazac szeletet. Tetejére tesszük a buggyantott tojást, és leöntjük hollandi mártással és megszórjuk chilipehellyel.