Lassan sült oldalas lepénykenyérrel
Feltöltés....
HOZZÁVALÓK
Mustáros hagyma
- 5-6 fej félfőre vágott vöröshagyma
- 1 evőkanál olivaolaj
- 1 evőkanál mustár
- 1 mokkáskanál só
- 1/2 mokkáskanál őrölt feketebors
Grillezett kukorica
- 1 cső főznivaló kukorica
- 1 teáskanál só
- víz a főzéshez
- 1 teáskanál olivaolaj a kukorica sütéshez
- 1 csipet só a kukorica izesítéséhez sütés közben
Lepénykenyér
- 270 gramm liszt
- 157,5 gramm víz
- 22,5 gramm olivaolaj
- 1 mokkáskanál garam masala
- 1 mokkáskanál só
Házi harissza
- 4-6 darab kápia vagy kaliforniai paprika
- 3-4 darab hámozott paradicsom
- kevés finomra vágott chilipaprika
- 1 evőkanál vörösborecet
- 1/2 evőkanál pirított fokhagyma
- 1 fél teás kanál rómaikömény
- 1/2 teáskanál őrölt kömény
- 1/2 teáskanál füstölt paprika
ELKÉSZÍTÉS
Mustáros hagyma
A hagymát félfőre vágom, és olivaolajon só nélkül karamellizáljuk. Amikor elkészült sózom, őröltborssal ízesítem, és egy evőkanál mustárt adok hozzá. Forrón elkeverem, és tálalásig melegen tartom
grillezett kukorica
A kukoricát sós vízben megfőzöm cca 35-40 perc alatt. Leszárítom, és serpenyőben készre grillezem.. Ha készen van, éles késsel levágom a kukoricát a csutkáról, és félre teszem tálalásig.
Lepénykenyér
Dagasztógépbe rakjuk a lisztet a vizet, és az olivaolajat. Összegyúrjuk, és hozzáadjuk a sót és a garam masalát. Ez utóbbi kiváltható más arab vagy valami más keleti fűszerrel ízlés szerint. Ezzel is összegyúrjuk. Henger alakúra formázzuk, és félre tesszük 10-15 percre pihenni a tésztát. 5-6 dkg nagyságú darabokra szeleteljük, és kevés liszttel kinyújtjuk.
Serpenyőben egy csepp olivaolajat teszünk, és nagy lángon kisütjük a kenyeret. Amikor elkezd buborékosodni, akkor már jó, és megfordítható.
Házi harissza
A paprikát beolajozzuk. Ez lehet napraforgóolaj is, nem kell, hogy olivaolaj legyen. 250 °C grill fokozatra állítjuk a sütőt, és 6-7 percenként megforgatva 20-25 perc alatt meggrillezzük. Nem baj, sőt az a jó, ha majdnem fekete lesz a héjja. Sütés után egy edénybe tesszük, és folpackkal lezárva, hagyjuk kihülni. Ha kihült kibontjuk, eltávolítjuk a paprika héjját, a magházat a magokkal. A paprikát, és a levét egy késes robotgépbe (én LIDL Silvercrest gépet használok, ami hasonlít a Thermomixre, csak sokkal olcsóbb). Hozzáadom a hámozott paradicsomot, a fűszereket, a chilit, a fokhagymát, és a vörösbor ecetet, és összedolgozom. Ha elég pürés, akkor még utóízesítem, és mehet tálalásig a hűtőbe.


