Lassan sült, sütőben készült BBQ oldalas burgonyapürével

Csak nyugodtan...

HOZZÁVALÓK 4 személyre

  • 1,5-2 kg sertésoldalas

RUB Szárazpác 

  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál só (ha lehet nagyszemű tengeri)
  • 1/2 teáskanál őröltbors
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 teáskanál pirított, őrölt mustármag
  • 1 teáskanál borókabogyó
  • 1 teáskanál pirított, őrölt koriandermag 
  • 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj

BBQ szósz

  • 2 evőkanál barnacukor
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál rizsecet
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 1 teáskanál őrölt feketebors
  • 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 3-4 darab szegfűszeg
  • 3-4 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olivaolaj, vagy szőlőmagolaj

Burgonyapüré 

  • 1,0 kg főzni való burgonya
  • 1/2 evőkanál só a főzővízbe
  • frissen reszelt szerecsendió
  • őrölt feketebors
  • 1,5 dl tej
  • 6-8 dkg vaj

ELKÉSZÍTÉS

Előkészítés - szárazpác

A hús csontos oldalán van egy hártya, amit le kell húzni fűszerezés előtt.

A fűszereket egy keverőtálba teszem, és összekeverem. A koriándert, mustármagot serpenyőben megpirítom, és a  borókabogyót hozzáadva egy mozsárban megtöröm. 

Ezután a húst bedörzsöljük olivaolajjal, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Az a lényeg, hogy a fűszerkeverék teljesen befedje a hús felületét, és jól belemaszírozzuk a húsba. Egy éjszakára letakarva, hűtőbe tesszük pácolódni.

Sütés

A húst légkeveréses sütőbe teszem és 115-120 °C sütöm 4 órát. A sütő indításakor egy tepsibe a sütő aljába forró vizet teszek, hogy a gőz jelen legyen sütés közben. Persze akinek gőzölős sütője van, annak ez sokkal egyszerűbben tud működni. Amikor letelt a 4 óra BBQ szósszal bekenem, és még egy órát sütöm. Ekkorra a hús puha, omlós, és a fűszerektől nagyon ízletes lesz, és természetesen szaftos marad. 

BBQ szósz

Ezt én kreáltam, de természetesen rengeteg variáció áll rendelkezésre a neten. A felsorolt hozzávalókat összekeverem :)

Hűtőben zárt üvegben hetekig eláll.

Fontos, hogy a sütés befejezése után legalább 15-20 percet pihentetni kell a húst szeletelés előtt, zsír, vagy sütőpapírba csomagolva.

Lehet ettől a hús mennyiségtől természetesen többet is készíteni, mert másnap egy lepénykenyérrel, magyaros köretekkel, isteni főételt lehet belőle készíteni, de mégis más ízvilág lesz.

Burgonyapüré

A burgonyát meghámozom, és egyforma kockára vágom. Én általában nagyobb kockákra vágom. Ha kisebb kocka lesz, az sem baj. A lényeg, hogy egyforma legyen!

Megmosom, és fazékban annyi vizet teszek rá, hogy ellepje. A vízbe 1/2 teáskanál sót is teszek. Figyeljünk rá, mert fedővel lefedve az esetek 99 %-ában kifut! Ha felfőtt, leveszem mérsékelt lángra, és 45-50 percig főzöm. Ez a kocka méretétől függ. 

Ha megfőtt, leszűröm, hozzáadom a  fűszereket, a tejet, és a vajat, és burgonyatörővel összetöröm, és összekeverem.  FONTOS!!! Nem szabad burgonyapürét késes robotgépbe pürésíteni, mert a keményítő kiválik, és burgonyapüré helyett csirízt fogunk készíteni, ami ehetetlen. Ha valaki akarja, akkor a habosra keverés szálas habverővel is lehetséges. Ez megszokás kérdése.

Tálalás

Burgonyapürét tányérra tesszük formázva. Mellé tesszük a szeletelt oldalast, és a burgonyapürét meglocsoljuk az oldalas kisült zsírjával. Ha gyakorlottabbak vagyunk, akkor kiöntjük egy forralóba a tepsiben lévő zsíros folyadékot, 1 teáskanál paradicsompürét és 1 evőkanál lisztet pirítunk hozzá, majd felöntjük csirkealaplével, estleg vízzel, és kész is van pecsenyelé (jus). Ezzel meglocsolhatjuk a húst.

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el