Lassan sült, sütőben készült BBQ oldalas burgonyapürével
Csak nyugodtan...
HOZZÁVALÓK 4 személyre
- 1,5-2 kg sertésoldalas
RUB Szárazpác
- 2 evőkanál barnacukor
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál só (ha lehet nagyszemű tengeri)
- 1/2 teáskanál őröltbors
- 1 teáskanál chilipor
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 teáskanál pirított, őrölt mustármag
- 1 teáskanál borókabogyó
- 1 teáskanál pirított, őrölt koriandermag
- 1 teáskanál frissen reszelt citromhéj
BBQ szósz
- 2 evőkanál barnacukor
- 2 teáskanál paradicsompüré
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál rizsecet
- 1 teáskanál balzsamecet
- 1 teáskanál őrölt feketebors
- 1/2 teáskanál reszelt szerecsendió
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 3-4 darab szegfűszeg
- 3-4 evőkanál víz
- 1 evőkanál olivaolaj, vagy szőlőmagolaj
Burgonyapüré
- 1,0 kg főzni való burgonya
- 1/2 evőkanál só a főzővízbe
- só
- frissen reszelt szerecsendió
- őrölt feketebors
- 1,5 dl tej
- 6-8 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉS
Előkészítés - szárazpác
A hús csontos oldalán van egy hártya, amit le kell húzni fűszerezés előtt.
A fűszereket egy keverőtálba teszem, és összekeverem. A koriándert, mustármagot serpenyőben megpirítom, és a borókabogyót hozzáadva egy mozsárban megtöröm.
Ezután a húst bedörzsöljük olivaolajjal, és bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Az a lényeg, hogy a fűszerkeverék teljesen befedje a hús felületét, és jól belemaszírozzuk a húsba. Egy éjszakára letakarva, hűtőbe tesszük pácolódni.
Sütés
A húst légkeveréses sütőbe teszem és 115-120 °C sütöm 4 órát. A sütő indításakor egy tepsibe a sütő aljába forró vizet teszek, hogy a gőz jelen legyen sütés közben. Persze akinek gőzölős sütője van, annak ez sokkal egyszerűbben tud működni. Amikor letelt a 4 óra BBQ szósszal bekenem, és még egy órát sütöm. Ekkorra a hús puha, omlós, és a fűszerektől nagyon ízletes lesz, és természetesen szaftos marad.
BBQ szósz
Ezt én kreáltam, de természetesen rengeteg variáció áll rendelkezésre a neten. A felsorolt hozzávalókat összekeverem :)
Hűtőben zárt üvegben hetekig eláll.
Fontos, hogy a sütés befejezése után legalább 15-20 percet pihentetni kell a húst szeletelés előtt, zsír, vagy sütőpapírba csomagolva.
Lehet ettől a hús mennyiségtől természetesen többet is készíteni, mert másnap egy lepénykenyérrel, magyaros köretekkel, isteni főételt lehet belőle készíteni, de mégis más ízvilág lesz.
Burgonyapüré
A burgonyát meghámozom, és egyforma kockára vágom. Én általában nagyobb kockákra vágom. Ha kisebb kocka lesz, az sem baj. A lényeg, hogy egyforma legyen!
Megmosom, és fazékban annyi vizet teszek rá, hogy ellepje. A vízbe 1/2 teáskanál sót is teszek. Figyeljünk rá, mert fedővel lefedve az esetek 99 %-ában kifut! Ha felfőtt, leveszem mérsékelt lángra, és 45-50 percig főzöm. Ez a kocka méretétől függ.
Ha megfőtt, leszűröm, hozzáadom a fűszereket, a tejet, és a vajat, és burgonyatörővel összetöröm, és összekeverem. FONTOS!!! Nem szabad burgonyapürét késes robotgépbe pürésíteni, mert a keményítő kiválik, és burgonyapüré helyett csirízt fogunk készíteni, ami ehetetlen. Ha valaki akarja, akkor a habosra keverés szálas habverővel is lehetséges. Ez megszokás kérdése.
Tálalás
Burgonyapürét tányérra tesszük formázva. Mellé tesszük a szeletelt oldalast, és a burgonyapürét meglocsoljuk az oldalas kisült zsírjával. Ha gyakorlottabbak vagyunk, akkor kiöntjük egy forralóba a tepsiben lévő zsíros folyadékot, 1 teáskanál paradicsompürét és 1 evőkanál lisztet pirítunk hozzá, majd felöntjük csirkealaplével, estleg vízzel, és kész is van pecsenyelé (jus). Ezzel meglocsolhatjuk a húst.

