Juhtúrós sztrapacska

Fogyókúrázóknak nem ajánlott

HOZZÁVALÓK

4 személyre

  • 1 kg burgonya
  • 1 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 ek olivaolaj
  • 50 dkg (saját készítésű) kolozsvári szalonna vagy kockázott bacon
  • 5 dl teföl
  • 50-60 dkg juhtúró
  • 5 gerezd reszelt fokhagyma
  • só, őrölt bors, reszelt szerecsendió

ELKÉSZÍTÉS

 A burgonyát megpucoljuk megmossuk, majd aprólyukú reszelőn lereszeljük. Egy tálba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, sót, szerecsendiót, őröltborsot, tojást és összekeverjük.

Ha olyan az állaga, mint egy galuska (nokedli), akkor jó. Ha lágyabb, akkor még lisztet kell hozzáadni. Ha rendben az állaga, tedd félre 10-15 percre pihenni.

Egy serpenyőben az egy evőkanál olivaolajon kezdjük el sütni a ½*½  cm méretre vágott kolozsvári szalonnát, süssük ki belőle a zsírt. Legyen jó ropogós. Tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a juhtúrót, a reszelt fokhagymát, és jól megborsozzuk. Sót ne tegyünk rá, mert a juhtúró sós! Majd erre szedjük rá a kifőzött leszűrt sztrapacskát.

A sztrapacska főzéshez tésztafőző edénybe vizet forralunk. Teszünk bele két teáskanál sót. Ha felfőtt, nokedli szaggatón beleszaggatjuk a tésztát. Ezt a mennyiséget 4-5 liter vízben kétszerre lehet kifőzni. A tésztát 3-4 perc (maximumidő) alatt kell a vízbe szaggatni, mert ha tovább tart, az eleje szét fog főni. Ha a sztrapacska feljön a víz tetejére, akkor még legalább két percig főzzük, hogy belül is megfőjjön. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, lecspegtetjük és a juhtúrós keverékhez adjuk. A második adag előtt a vizet újra fel kell főzni, s megismételni a főzési folyamatot. Ha a második adagot is kiszedtük, fakanállal összekeverjük, és egy nagyobb tűzálló jénai a tesszük.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Addig süssük, amíg a teteje kicsit megpirul. Arra figyeljünk, hogy az edényt ne rakjuk pereméig tele, mert a juhtúróból valamennyi zsiradék ki fog olvadni, és a sütőbe csepegve meg fog égni, és büdös füst lesz a konyhában.

Ha készen van, tányérra szedjük, és sok friss tejföllel tálaljuk. Gyümölcsös sör vagy barna sör nagyon jól illik hozzá.

Jó étvágyat!

Nyugodtan lehet nagy adagot készíteni belőle, mert jól fagyasztható, ha nem akarjuk az egészet megsütni. Egy jénaiban, sütés előtti állapotban beteszzük a fagyasztóba, amikor szükség van rá, csak kiolvasztjuk, és minimum 35 perc alatt készre sütjük.

© 2021 Képes konyhája. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el