Hortobágyi palacsinta cukkinispagettivel
Zöldségből is készülhet spagetti :)
HOZZÁVALÓK
Palacsinta
25 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
1 db tojás
5-6 dl szénsavas víz
0,5 dl olivaolaj
Cukkini spagetti
2 db cukkíni
só
őrölt feketebors
1 evőkanál citromlé
víz a forrázáshoz
Húsos töltelék
- 1 fej finomra vágott vöröshagyma
- 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
- 3 db paradicsom
- 2 db TV paprika
4-5 darab csirkecomb
0,5 liter csirkealaplé
200 ml tejföl
1 evőkanál liszt
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őröltkömény
só
őrölt feketebors
Tálaláshoz
tejföl
finomra vágott petrezselyem
ELKÉSZÍTÉS
Húsos töltelék
Egy lábasban olivaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és 1-2 perc alatt összepirítjuk. Akkor jó, ha a felszálló fokhagyma illata érezhető az edényből. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, lepirítjuk, majd 1 dl csirkealaplével felöntjük, elkeverjük. Hozzáadjuk az apró kockára vágott paradicsomot, paprikát és 5-6 percig pirítjuk. Beletesszük a csirkecombokat és 10 percig pirítjuk. Ezután felöntjük annyi alaplével, hogy ellepje és puhára főzzük. Ha megfőtt a csirkecomb kivesszük, kicsontozzuk, és apró kockára vágjuk. A pörköltalaphoz tejfölös habarást készítünk, és besűrítjük. Összeforraljuk, majd botmixerrel lepürésítjük.
Annyi mártást adunk az apró kockára vágott húshoz, hogy masszaszerű kenhető állagot kapjunk. Ezzel megtöltjük a palacsintákat, és kockára hajtjuk. 2 evőkanál húsos szószt teszünk a palacsintába. Két oldalát behajtjuk, majd feltekerjük, és egy tányérra tesszük.
Teljfölös habarás
A lisztet a tejföllel egy keverőtálba tesszük, és habverővel csomómentesre keverjük. Szűrőn átszűrve az alaphoz adjuk.
Cukkini spagetti
A cukkinit hosszában vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket vékony spagetti méretre felszeleteljük. Vannak már ilyen szeletelők is, amivel gyorsan el lehet készíteni.
Sós vizet forralunk, és az összevágott cukkinire öntjük, és kevés citromlével izesítjük. Folpackkal letakarva 10-12 percig blansírozzuk, majd jeges vízre szedjük, és tálalásig félre tesszük.
Palacsinta
A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük és habverővel csomómentesre keverjük. Hozzáadagoljuk a szódavizet addig amíg a palacsintatésztának megfelelő állagot el nem érjük. Félretesszük 10-15 percre pihenni. Ha letelt pihentetés ideje, egy vagy kettő palacsintasütőt felforrósítunk, a tésztát felkavarjuk, és egy szedőkanállal teszünk a palacsintasütőbe. Elvileg olaj nem szükséges alá, mert van a palacsintába, de én szoktam egy kis edénybe napraforgóolajat kiönteni, és ecsettel, minden palacsinta után a sütőt ki szoktam olajozni, majd vissza teszem a tűzhelyre, hogy felforrósodjon, és csak ezután teszem bele a tésztát. Ebből a mennyiségből 10-12 palacsinta szokott nekem kijönni, de ez függ a vastagságtól, és a sütő méretétől is. Nagyjából 1,5-2 percet sül oldalanként. Ha elkészült, tálalásig melegen tartjuk.
Tálalás
Tányérra halmozzuk a cukkinit, tetejére teszünk kettő palacsintát, és bőségesen meglocsoljuk a paprikás alappal. Tetejét tejföllel, és petrezselyemmel díszítjük.