Hekk burgonyachipssel, sült karfiollal, pikáns mártogatóssal
HOZZÁVALÓK
2 személy részére
- 1 fej karfiol
- 40 dkg burgonya hámozva vékony karikára vágva, vagy uborkaszeletelőn leszeletelve
- 2 db hekktörzs (ha fagyasztott, akkor kiolvasztva)
- 20 dkg finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 100 gramm reszelt parmezán
- só, őröltbors
- 1,5 liter olívaolaj
- 125 gramm joghurt
- sriracha szósz

ELKÉSZÍTÉS
A karfiolt 1 cm vastag csíkokra felvágjuk, majd a rózsákat a törzsről levagdaljuk. Egy tepsit alufóliával kibélelünk. A sütőt 200 fok légkeverésre előmelegítjük. 3 evőkanál olívaolajat összekeverük egy teáskanál sóval, egy teáskanál őrölt borssal, két cikk reszelt fokhagymával. A fűszerkeveréket a karfiolra öntjük. Összerázzuk és az előkészített tepsibe öntjük. 20 percig sütjük, majd kivesszük, átforgatjuk és a másik oldalát is 15 percig sütjük.
Az olívaolajat felforrósítjuk. A burgonyát papírtörlőben leszárítjuk, és ha megfelelő hőmérsékletű az olaj, beletesszük és 12-15 perc alatt készre sütjük. Az olaj hőmérsékletét burgonyapróbával tudjuk ellenőrizni. Egy kis darab burgonyát az olajba tesszük, ha elkezd körülötte habozódni az olaj, és a burgonya feljön a az olaj tetejére, akkor mehet bele a többi burgonya. Akkor vannak készen, ha a burgonyakarikák széle elkezd színeződni.
Amíg a burgonya sül, a halnak a lisztet elkeverjük egy teáskanál sóval, egy mokkáskanál őrölt borssal, a parmezánnal, és a fűszerpaprikával. A hekk mindkét oldalát megsózzuk, a fűszeres lisztbe forgatjuk. Amikor a burgonya megsült, egy szűrőkanállal, papírtörlővel bélelt tányérra kiszedjük, és a hekket az olajba tesszük. A kiszedett burgonyát megsózzuk, és tálalásig félretesszük. A hekket oldalanként 3-3 percig sütjük, majd papírtörlővel bélelt tányérra szedjük. Amíg a hekk sül elkészítjük a mártogatóst. A joghurtot egy keverőtálba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, és egy teáskanál sriracha szószt adunk hozzá, összekeverjük.
Tálaláskor a hal mellé egy negyed cikk citromot adunk
még ízesízésként.

