Édesburgonya burger házi bucival
Fűszeres édesburgonya-burger avokádóval és bazsalikomos salsával
A hús nélküli burger, melyet a húsimádók is szeretnek
HOZZÁVALÓK
Édesburgonya-burger
- 140 gramm hosszúszemű barna rizs
- 850 gramm édesburgonya
- 1 tk római kömény
- 1 tk rozmaring
- 1 tk oregánó
- 1 fél csomag bazsalikom
- 1 tk só
- 1 ek olivaolaj
- 2 ek napraforgómag
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 hüvelykujjnyi gyömbér
- 1 piros chili paprika
Avokádósalsa
- 1 db érett avokádó kimagozva
- 2 ek lime lé
- ½ csomag bazsalikom
- ½ reszelt citromhéj
Hamburgerzsemle
- 500 gramm liszt
- 265 ml tej (risztejjel is készíthető)
- 1 csomag száraz élesztő
- 1 tojás (ha valaki nem akar tojást tenni bele, lehetséges lenmag tojással is készíteni)
- 50 g vaj (én növényi vajat használok)
- 30 g cukor (Steviat használok, ha valaki nem akar cukrot enni)
- 1 tk só
- kenéshez 1 tojás+tej valamint szezámmag/magkeverék
Tálaláshoz
- 4 db hamburger zsemle
- 4 db salátalevél
- zsályacsira (ha van)
- 50 g édesburgonya chips (ha van)
ELKÉSZÍTÉS
Édesburgonya-burger
Melegítsd elő a sütőt légkeverés 180 °C-ra. 140 gramm barnarizst főzz meg a csomagoláson lévő utasítás szerint. (Általában kétszeres vízmennyiséggel kell készíteni, de a főzési idő 6-14 perc között változik.) Én általában zöldség vagy csirke alaplében szoktam főzni. Attól sokkal jobb íze van. Ha megfőtt terítsd szét egy tepsin, és hagyd kihülni, amíg teljesen megszárad. Száraznak kell lennie, amikor az édesburgonyához adod. Közben pucolj meg kb. 850 gramm édesburgonyát, és vágd 2*2 cm-es egyforma kockára. Olivaolajat keverj össze sóval, római köménnyel, oregánóval, rozmaringgal, esetleg egy kis chilipehellyel (ha szereted az erőset); forgasd bele a burgonyát, majd terítsd egy rétegben egy tepsibe, és 30 perc alatt süsd puhára az előmelegített sütőben.
Közben a napraforgómagot tedd egy csészébe, és önts rá annyi vizet, hogy ellepje, addig ázzon amíg az édesburgonya megsül. Egy kis fej lilahagymát vágj apróra, és egy hüvelykujjnyi gyömbért hámozz meg és reszelj le, egy chili paprikát magozz ki és vágj finomra. A hagymát olivaolajon kb. 5 perc alatt sóval ízesítve párold, majd add hozzá a reszelt gyömbért, és a chilit és további 5 perc alatt párold készre. Tedd félre amíg kihűl. Az édesburgonyát tedd egy keverőtálba és villával, vagy burgonyatörővel törd össze és keverd bele a leszűrt napraforgómagot. Add hozzá a rizst, a hagymás keveréket és egy fél marék bazsalikomot finomra vágva. Ízesítsd sóval, borssal. (Vigyázz, mert a rizs, a hagyma, a burgonya külön-külön már volt ízesítve, így először kóstolj, és csak azután sózz!) Keverd jól össze, de maradjon egy kicsit darabos a burgonya. Formálj a masszából 4 db 10cm átmérőjű 4 cm vastag pogácsát. (Akár két nappal a sütés előtt is elkészítheted, és hűtőben lefedve tárolhatod, csak sütés előtt minimum 15 perccel vedd ki, hogy a sütéskor szobahőmérsékletű legyen!) Tedd a pogácsákat sütőpapírra, és süsd 30 perc alatt készre.
Avokádósalsa
Egy érett avokádót vágj 1*1 cm-es kockára. Adj hozzá két evőkanál lime vagy citrom levét és egy fél csokor apróra vágott bazsalikomot. Sózd izlés szerint és reszelj bele citromhéjat.
Tálalás
Hamburgerzsemle
Ha nagyon meg akarod lepni magad, akkor süsd a hamburgerzsemlét is magadnak!


