Bélszín káposztavariációkkal
A bélszín nem klasszikus köretekkel is finom.
Bélszín steak sült fűszeres káposztával és káposzta curryvel
HOZZÁVALÓK
4 személyre
- 1 fej káposzta
- 80 dkg érlelt bélszín
- 4 evőkanál olivaolaj
- 1,5 evőkanál curry
- 1 doboz kókusz tej (light) 4 dl
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál fokhagyma granulátum
- 1 evőkanál só
- 1 mokkáskanál tört chili
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- fűszer vaj ízlés szerint
- 1 csokor metélőhagyma, vagy újhagyma zöld része finomra vágva
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva díszítésnek

ELKÉSZÍTÉS
Karácsony előtt szólt a hentesem, hogy van egy friss fiatal marhabélszínje és ("olcsón") ideadja. Így elhoztam...
Bélszín
Mivel nem került sorra a karácsonyi étlapon, így bepácolva hűtőbe került (só, őröltbors, mustárral bekenve, egy edényben olívaolajjal leöntve, hogy ellepje).
Most egyik fele kikerült a pácból. Letöröltem róla az olajos mustárt, és hagytam szobahőmérsékletre melegedni. Forrósítottam a serpenyőt, és amikor már füstölt, egy evőkanál olivaolajon körbepirítottam a húst oldalanként 2-2 perc alatt. Ha elkészült, hideg tepsibe tesszük, és sütőben 12 perc alatt médiumra sütjük, ha van maghőmérőtök, akkor 62-68 Celsius hőmérsékletre kell sütni.
Felszeletelés előtt 15 percig pihentetjük.
Fűszeres káposzta
Amíg a hús sütőbe tétel előtt pihen, a káposztából korongokat vágunk, és egy sütőpapirral bélelt tepsibe fektetjük. Mindkét oldalát megkenjük olívaolajjal, majd sóval, fokhagyma granulátummal, és piros paprikával megszórjuk. A tetejére (pici) tört chili paprikát is teszünk. 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.
Káposzta curry
A maradék káposztát kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk, és egy teáskanál olivaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, egy-két perc alatt összepirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott káposztát és 10-12 perc alatt összepirítjuk. Ízesítjük sóval, egy evőkanál curryvel, és felöntjük 4-5 dl kókusztejjel. Összefőzzük, finomra vágott metélőhagymát adunk még hozzá. Megvárjuk amíg a tej felforr, és már készen is van. Én most farfalle tésztát főztem ki hozzá. (Vizet forralok sóval ízesítve, és megfőzöm benne a tésztát 12 perc alatt, majd leszűröm, és hideg vízzel leöblítem.) A főtt tésztával a káposztát összekeverem. Ha túl száraz, egy kis tészta főzővízzel hígíthatok rajta.
Tálalásnál felszeleteljük a bélszínt. Egy kanál káposzta curryt teszünk a tányérra. Mellé a sült káposzta korongot, rátesszük a steaket, aminek a tetejére fűszervajat teszünk. A tésztát megszórjuk finomra vágott metélőhagymával.
Fűszer vajat többféle zöldfűszerrel készíthetnek. Én most rozmaringgal, kakukkfűvel, citromhéjjal, citromlével, és sóval készítettem. A vajat szobahőmérsékleten villával összetöröm, majd belekeverem a finomra vágott fűszereket, és a sót. Folpackba teszem, és henger alakúra formázom. A végeit elkötöm, és mehet a fagyasztóba. Amikor sültet készítek, és szükség van rá, kiveszem, forró vízbe mártott késsel fél cm vastag szeleteket vágok belőle. A forró húson megolvad, és finom fűszeres ízt ad neki. Általában egybensült húsokhoz használjuk tálalásnál.
Jó étvágyat!